Vireystilan säätely tasapainoon - vahvista kehotietoisuutta
Elämää vireystilojen aallokossa
Käykö kehosi jatkuvasti kierroksilla ja sinun on vaikea pysähtyä? Rentoutuminen ja hyvä olo kehossa saattaa olla sinulle tunteena vieras ja etäinen. Kenties koet, että yhteys omaan kehoon on heikko tai jopa katki. Suoritat ja pusket elämää läpi ajautuen ääripäästä toiseen - korkeista kierroksista vuoroin lamaantuneeseen olotilaan.
Tässä välillä kaoottisessakin vireystilojen vaihtelussa on hankala löytää tasapainoa levon ja kuormituksen välille. Vireystilan säätely olisi avain tasapainoisempaan elämään. Tässä olennaisinta on kehon ja mielen välinen yhteys, joka vaikuttaa suoraan siihen, miten hallitset stressiä, palautumista ja tunnetta siitä, että elämäsi on omissa ohjaksissa. Kehotietoisuuden vahvistaminen voi auttaa sinua siirtymään ääripäistä kohti optimivireystilaa, jossa keho ja mieli toimivat harmonisesti.
Tammikuussa 2025 starttaan testiryhmän Kehotietoisuuteen -verkkokurssista. Testiryhmä on edullisempi sinulle sillä haluan kerätä palautetta kurssin sisällöstä. Testiryhmän hinta on 79 euroa (norm. 159 euroa)
Ylivireystila - pitkittynyt stressitila kehossa
Pitkittynyt stressitila saa kehon käymään ylikierroksilla. Vaikka tiedät, että pitäisi levätä, kehosi ei pysty rauhoittumaan. Yrityksistä huolimatta aito levollisuuden ja rauhan kokemus jää saavuttamatta.
Ylivireystilassa hengitys on pinnallista, lihakset ovat jatkuvasti jännittyneinä ja mieli käy ylikierroksilla. Hermostollesi on jo tuttua ja “turvallista” pysyä jatkuvasti liikkeessä ja ns. valmiustilassa ilman mahdollisuutta palautumiseen. Vireystilan säätely on erityisen tärkeää tässä tilanteessa, jotta voit palauttaa kehosi tasapainon ja saavuttaa aidon levollisuuden tunteen.
Alivireystila - lamaannuksen ja turtumuksen tilassa
Alivireystila on yhtälailla voimavaroja kuluttava olotila, sillä syvissä vesissä uiskentelu jos jokin syö elämäniloa. Olotila voi olla turta ja voimakas lamaantuminen voi estää sinua saamasta aikaiseksi mitään. Mikään ei innosta, eikä mistään saa oikein otetta. Usein tässä alavireydessä saatatkin huomata haluavasi eristäytyä ja sulkeutua muista ihmisistä.
Alivireystilassa kehoon voi olla vaikeaa saada yhteyttä. Vireystilan säätely voi auttaa sinua löytämään energiaa ja palauttamaan yhteyden kehoosi, mikä mahdollistaa siirtymisen aktiivisempaan ja tasapainoisempaan olotilaan.
Optimivireystila - avain hyvinvointiin
Kun saavutat optimivireystilan, tunnet olosi rauhalliseksi, keskittyneeksi ja energiseksi. Hengityksesi on syvää ja luonnollista, keho on vapaa turhista jännityksistä ja mieli kirkas. Tämä tila mahdollistaa joustavuuden, luotettavamman päätöksenteon ja palautumisen kiireisenkin arjen keskellä. Kaasu ei niin sanotusti hirtäkkään helposti kiinni, vaan voitkin säätää vauhtia helpommin sopivammaksi.
Optimivireystilan saavuttaminen ei ole yksistään tavoitteena, vaan se on myös tärkeä lähtökohta vireystilan säätelyn harjoittelulle.
Vireystilan säätely kehotietoisuuden avulla
Vireystilan säätelyn avaimet löytyvät kehotietoisuuden (Body Awareness) vahvistamisesta. Kehotietoisuuden kehittäminen auttaa sinua säätelemään vireystiloja ja sitä kautta saavuttamaan parempaa tasapainoa kuormituksen ja palautumisen välillä.
Kun opit huomaamaan selkeämmin kehossasi eri hermostolliset vireystilat voit oppia tunnistamaan paremmin todelliset tunteet ja tarpeet niiden taustalla. Tunteiden ja tarpeiden tunnistaminen ja niihin vastaamisen kautta, voit hiljalleen vapautua voimakkaista vireystilojen heilahduksista ja löytää tasapainoisempaa kehollista tilaa.
Kehotietoisuutta ei voi suorittaa
Vireystilan säätelyn tasapainottaminen lähteekin kehollisten tuntemusten tunnistamisen opettelusta ja ennen kaikkea niiden kohtaamisesta. Vastassa ei välttämättä heti ole levollisuutta ja rentoutumisen euforiaa. Nimittäin pitkittynyt stressitila on konkreettisesti vaikuttanut hermostosi toimintaan. Aivot ja hermostosi ovat ikäänkuin virittäytyneet olemaan valmiustilassa; stressihormoneita erittyy ja uhkaviesteille reagoivat aivoverkostot ja -alueet aktivoituvat herkemmin.
Ehkäpä joudutkin ensin kohtaamaan epämukavat tuntemukset, kuten levottomuuden, ylivireyden ja ahdistuksen kokemukset. Pikkuhiljaa voit kuitenkin alkaa luottaa kehosi viisauteen sekä tarkastella, mitä nämä tuntemukset sinulle kertovat?
Kehotietoisuuden vahvistamisen ydin on kokeminen. Tämä tarkoittaa sitä, että pelkkä järkiperäinen tekeminen tai kehollisten harjoitusten suorittaminen ei riitä. Suorittaminen aiheuttaa usein tilanteen, jossa et kohtaa tunnetasolla etkä kokemuksellisesti kehosi viestejä.
Inhimillisen ymmärrettävää on pyrkiä järkeilyyn ja uudenlaisen lähestymistavan omaksuminen voi tuntua hyvinkin haastavalta. Kukapa haluaisi kohdata epämukavuutta tieten tahtoen? Kuitenkin juuri tämän asian oivaltaminen on oleellinen askel kehotietoisuuden kehittämisessä ja vireystilan säätelyssä.
Miksi vahvempi kehotietoisuus kannattaa?
Vahvemman kehotietoisuuden ansiosta vireystilan säätely helpottuu ja voit kokea aitoa läsnäoloa ja syvempää yhteyttä itseen ja toisiin ihmisiin. Tämä voi lieventää tyhjyyden tunteen kokemuksia, helpottaa läsnäoloa sekä lisätä levollisuuden kokemista.
Vahvempi kehotietoisuus auttaa myös parantamaan itsesäätelyä, jolloin kykenet säätelemään tunteita ja käyttäytymistä paremmin tilanteen mukaan sekä ottamaan etäisyyttä ajatuksiisi. Näin pakonomainen suorittamisen mentaliteetti voi alkaa hellittämään. Tämän myötä et enää puskekaan väkisin läpi projekteja tai vaikkapa liikuntasuorituksia, vaan opit tunnistamaan paremmin ja selkeämmin milloin kehosi kaipaa lepoa ja palautumista.
Kehotietoisuuden vahvistuessa..
Tunnistat kehon tuntemukset helposti: Voit havaita, tunnetko kehossasi jännittyneisyyttä vai rentoutta ilman ponnistelua.
Tiedostat hengityksesi luonnollisesti: Voit huomata hengityksesi kautta, onko kehosi stressi- vai lepotilassa?
Tunnistat kehosi asennot ja liikkeet: Voit tuntea vaivattomasti sen, onko liikkeesi enemmän vapaata vai jähmeän jäykkää, tai ovatko lihaksesi muodostaneet panssarin kehosi ympärille? Ennen kaikkea osaat reagoida näihin tuntemuksiin kehossasi tarkoituksenmukaisesti, esimerkiksi tekemällä asioita, jotka poistavat stressitilaa kehosta vapauttaen lihasjännityksiä ja liikettä.
Vahvistat keho-mieli -yhteyttä: Tunnistat, miten eri tunnetilat ilmenevät kehossasi, mikä auttaa sinua paremmin havaitsemaan esimerkiksi sitä, mitä tarvitset juuri nyt? Kun opit tunnistamaan nämä tuntemukset, voit löytää keinoja käsitellä tunteita terveellisemmin.
Sisäisten tarpeiden tunnistaminen: Kehotietoisuuden myötä opit tunnistamaan kehosi sisäisiä viestejä, kuten nälän ja janon tuntemuksia. Kun olet tietoinen näistä tuntemuksista, voit reagoida niihin tarkoituksenmukaisesti. Esimerkiksi sen sijaan, että odottaisit, kunnes nälkä on jo äärimmäinen, olet tietoinen kehosi varhaisista viesteistä ja voit syödä aikaisemmin. Tämä parantaa tasaisempaa energiatason ylläpitoa päivän aikana edistäen kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Kokemuksesi kehon ulkoisista tuntemuksista paranee: Kehotietoisuuden myötä opit huomioimaan kehosi reaktiot ulkoisiin ärsykkeisiin, kuten valoon, ääniin, lämpötilaan, kosketukseen, makuihin kuten mausteisiin, hajuihin ja tuoksuihin tai kipuun. Kun opit tuntemaan sen, miten sinä aistit maailmaa, voit paremmin ennakoida miten esimerkiksi eri tilanteet ja ympäristöt vaikuttavat sinun hermostoosi.
Löydä tasapaino kehosi ja mielesi välille – aloita matka kohti vireystilan säätelyn hallintaa jo tänään Kehotietoisuuteen -verkkokurssin avulla.
VIREYSTILAN SÄÄTELY -verkkokurssi
Vireystilan säätely kehollisen kokemisen keinoin
Olen luonut kompakteja, kokemuksellisuuteen pohjautuvia harjoituksia, joiden avulla voit vahvistaa kehotietoisuutta ja siten tasapainottaa myös vireystilan säätelyä. Aito kehosi kohtaaminen ja kokeminen, sekä siinä tuntuvien tai ei-tuntuvien tuntemusten hyväksyminen, ovat keskeisiä muutoksen mahdollistajina.
Päästä irti ”oikein” tekemisestä
Näissä harjoituksissa ei ole yhtä oikeaa suoritustapaa, vaan voit valita sinun kehollesi ja hermostollesi juuri siinä hetkessä sopivan suoritustavan.
Olet ehkä kokeillut tarkasti ohjattuja hengitysharjoituksia, mutta et ole saanut niistä toivomaasi tulosta. Olet saattanut tehdä joogaa tai pilatesta pyrkien aina ääriasentoihin, huolimatta siitä tuntuuko liikkeet kehossasi juuri siinä hetkessä sopivilta. Meditaatioharjoituksissa saatat vain ruoskia itseäsi, kun ajatuksesi harhailevat, etkä ole pystynyt kokemaan aitoa läsnäoloa hetkessä.
Oikein tekemisestä irti päästäminen ja hyvän olon sekä levollisuuden tai neutraalin tuntemuksen kokeminen ovat näiden harjoitteiden ytimessä. Kehotietoisuuden vahvistuminen on prosessi, eikä tapahdu sormia napsauttamalla tai taikasauvaa heilauttamalla. Kuitenkin ainoastaan sen tietoinen harjoittaminen on lopulta reitti muutokseen.
Kurssi ei sovellu kaikille
Huom. Nämä harjoitteet sopivat hyvin psykoterapian tueksi tai jatkoksi. Jos harjoitukset herättävät voimakasta ahdistusta, yli- tai alivireyttä suosittelen terveydenhuollon ammattilaisen tukea harjoittelun tueksi. Voimakkailla tuntemuksilla tarkoitan sitä, että ahdistus tai vireystilat ovat niin voimakkaita, ettei sinulla ole keinoja tasata olotilaa levolliseksi itsekseen. Jos koet voimakkaita oireita kehon ja tai mielen tasolla, eikä sinulla ole hoitokontaktia suosittelen lämpimästi kääntymään ensisijaisesti lääkärin ja/tai psykologin puoleen. On tärkeää, että vireystilan säätelyn haasteet on tutkittu ja selvitetty asianmukaisesti.
Vireystilan säätely -verkkokurssin sisältö:
Kurssissa on kolme osaa, jotka kukin auttavat sinua vireystilan säätelyn taidossa. Osiot johdattavat sinut pysähtymisen ja havainnoinnin kautta kohtaamaan kehosi viestit ja lopulta kokemaan harjoitusten avulla rentoutumisen ja levollisuuden tilaa kehossasi. Vireystilan säätely -verkkokurssin testiryhmän hinta: 79 euroa, norm: 159 € kun lähdet tammikuussa mukaan.
Vireystilan säätely osa 1: Kehotietoisuuden kartoitus
Pysähdy ja tule tietoiseksi nykyhetkestä. Miten palautumisen ja kuormituksen tasa- tai epätasapaino näyttäytyy kehossasi entäpä mitä eri vireystilat sinulle kertovat? Suurin ongelma vireystilan säätelyn haasteissa on juurikin se, että et tunnista tai osaa tulkita kehosi reaktioita jolloin iso potentiaali jää hyödyntämättä.
Vireystilan säätely osa 2: Tunne- ja tarpeen tunnistus
Kun alat tunnistamaan kehon reaktioiden kautta paremmin sen, mikä ajaa sinut yli- tai alivireyteen sekä hahmotat arjen kuormituksen ja palautumisen tasa- tai epätasapainon voit alkaa kohtaamaan viestit, joita keholliset tuntemukset sinulle kertovat. Voit ottaa ohjat omiin käsiin ja harjoitella kehon viesteihin vastaamista.
Vireystilan säätely osa 3: Levollisuuden ja rentouden kokeminen
Levollisuuden ja rentouden kokeminen kehossa ei tapahdu päättämällä eikä järjellä. Se tapahtuu kokemalla. Harjoittelun avulla voit kokea hyvän olon kehossasi. Olon, missä et ole ylikierroksilla ja rentoutuminen on sinulle helpompaa. Kun saat tästä tuntemuksesta kehossasi kiinni, sinun on harjoitus toisensa jälkeen helpompi mennä sitä kohti.
Vireystilan säätely -verkkokurssin testiryhmän hinta: 79 euroa, norm: 159 €
Miksi:
Kehotietoisuuden harjoittaminen on tärkeää, koska se auttaa vireystilan säätelyssä, eli palauttamaan kehon ja mielen luontaisen tasapainon ja optimaalisen vireystilan.
Opit paremmin kuuntelemaan ja tulkitsemaan kehosi antamia vihjeitä stressistä, jännityksestä tai rentoutuneisuudesta. Tämä auttaa havaitsemaan, missä vireystilassa kulloinkin olet.
Kun kehon ja mielen yhteys vahvistuu, sinulla on mahdollisuus kehittää taitojasi, säädellä olotilaasi optimaaliseksi erilaisten kehollisten menetelmien avulla. Voit rentoutua tai virittäytyä tarpeen ja tilanteen mukaan.
Tyhjyyden kokemusten vastapainoksi voit kokea läsnäoloa arjessasi. Kehotietoisuus ankkuroi sinut nykyhetkeen ja vahvistaa läsnäoloa omassa kehossasi sen sijaan, että ajatukset harhailisivat menneessä tai tulevassa ja olosi on ahdistunut.
Jokainen toivoo hyvää suorituskykyä oman elämän tärkeiden asioiden parissa. Optimaalinen vireystila kehossa auttaakin suoriutumaan keskittyneesti ja tehokkaasti vaativissakin tilanteissa.
Tammikuun testiryhmä 79 euroa, norm. 159 euroa.
Kenelle:
Sinulle, joka suoritat elämää.
Sinulle, jonka on vaikea rentoutua.
Sinulle, jonka kierrokset ovat jatkuvasti ylhäällä.
Sinulle, jolla on haasteita palautumisen ja kuormituksen säätelyssä.
Sinulle, jonka lihakset ovat jännittyneet ja hengitys on pinnallista.
Sinulle, joka tiput korkeista kierroksista turtumuksen ja lamaantumisen tilaan, ilman pysähdystä optimivireystilaan.
Sinulle, jonka kehoyhteys on heikko tai jopa katki.
Sinulle, jonka on vaikea tunnistaa ja ennen kaikkea luottaa kehosi tuntemuksiin ja reaktioihin.
Tammikuun testiryhmä 79 euroa, norm. 159 euroa.
Aloita matka Kehoyhteyteen tänään!
Aloita matka Kehoyhteyteen tänään!
Sensomotorinen valmentaja ja fysioterapeutti-opiskelija
Olen sensomotorinen valmentaja ja viimeisen vuoden fysioterapeutti-opiskelija. Olen erittäin kiinnostunut hermostopohjaisesta lähestymisestä kuntoutuksessa ja hyvinvoinnin edistämisessä. Olen kiinnostunut laajasti aina keho-mieli -yhteyden vahvistamisesta sekä neurofysiologisesta lähestymisestä hermoston tasapainoittamiseen pitkäkestoisesti.
Olen itse kulkenut oman polkuni löytääkseni yhteyden kehooni. Matka ei ole ollut aina seesteinen, mutta sitä kautta olen löytänyt tasapainoa hermostooni. Oman kokemukseni myötä halusin opiskella kehon ja mielen yhteyttä sekä hermoston ihmeellistä kykyä muovautua tässäkin suhteessa. Tulevaisuuden fysioterapeuttina tulen erikoistumaan psykofyyiseen fysioterapiaan sekä käytännön neurotieteen sovellutuksiin hermoston toiminnan tasapainoittamisessa.
Tähän verkkokurssiin olen paketoinut kaikkein tärkeimmät oppini viimeisen 7 vuoden ajalta. Jos voin auttaa edes yhtä ihmistä löytämään apua vireystilojen säätelyyn, helposti yhdestä paikasta koottuna, on tämän kurssin tekeminen ollut enemmän kuin sen arvoista.